U rujnu nema slobodnog hotelskog kreveta, sezona produljena na barem šest mjeseci

Bez autora
Aug 27 2012

Popunjenost hotela na Jadranu i stanje rezervacija za prve jesenske mjesece ni po čemu ne daju naslutiti da za koji dan službeno završava glavni dio turističke sezone. U hotelima na Jadranu u rujnu je teško naći slobodan krevet, pogotovo u onima više kategorije. Najveća je navala na Dubrovnik i Split, ali i hotele u Istri. Cilj o proširenju sezone počeo se realizirati. U nekim destinacijama broj noćenja u predsezoni povećan je i 50 posto. Predivno vrijeme i djelomično snižavanje cijena u rujnu dva su osnovna razloga zbog kojih se već početkom ljeta mogla najaviti odlična popunjenost svih hotelskih kapaciteta i nakon glavne sezone. Dakako, to je drukčiji profil gostiju od onih sa sredine ljeta, od rujna više se ne može računati na obiteljski turizam jer počinje škola. Hotele će napuniti najvećim dijelom odmorišne turističke grupe, ali i nešto veći broj kongresa nego lani.

U rujnu nema slobodnog hotelskog kreveta, sezona produljena na barem šest mjeseciPopunjenost hotela na Jadranu i stanje rezervacija za prve jesenske mjesece ni po čemu ne daju naslutiti da za koji dan službeno završava glavni dio turističke sezone.

U hotelima na Jadranu u rujnu je teško naći slobodan krevet, pogotovo u onima više kategorije, potvrdili su nam u najvećim hrvatskim hotelskim kućama, ali i agencijama koje imaju teškoća pronaći smještaj svojim kupcima. Najveća je navala na Dubrovnik i Split, ali i hotele u Istri. Naši sugovornici iz turističkoga sektora slažu se s ministrom turizma Veljkom Ostojićem, koji je nedavno ustvrdio da se cilj o proširenju sezone počeo realizirati, pozivajući se na podatak da je u nekim destinacijama broj noćenja u predsezoni povećan i 50 posto.

Drugi tip gostiju

"Predivno vrijeme i djelomično snižavanje cijena u rujnu dva su osnovna razloga zbog kojih smo već početkom ljeta mogli najaviti odličnu popunjenost svih hotelskih kapaciteta i nakon glavne sezone. Dakako, to je drukčiji profil gostiju od onih sa sredine ljeta, od rujna više ne možemo računati na obiteljski turizam jer počinje škola. Hotele će napuniti najvećim dijelom odmorišne turističke grupe, ali i nešto veći broj kongresa nego lani. Ako tome pridodamo i jaku predsezonu u hotelima, već govorimo o sezoni u hotelima koja traje od pet do šest meseci, umjesto prijašnja tri mjeseca", kaže Kristian Šustar, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

Da uopće ne razmišljaju snižavaju cijena u rujnu, što u modernom hotelskom poslovanju ovisi gotovo isključivo o potražnji, potvrdili su nam u dubrovačkim Jadranskom luksuznim hotelima (JLH)."Kako je u našem sastavu osam hotela u Dubrovniku, možemo govoriti o trendu produljenja sezone u Dubrovniku. Prema interesu gostiju, nama je rujan jednak kao i kolovoz, u zahvaljujući kongresima dobru popunjenost očekujemo u listopadu, pa čak i studenome", kazala nam je Zrinka Marinović iz korporativnih komunikacija JLH.

Rovinj i Poreč puni

U Valamaru, turističkoj tvrtki koja najveći dio kapaciteta ima u Poreču i Dubrovniku, otkrivaju nam da prodaja u rujnu ide izvrsno. Ove godine u Valamaru planiraju produljiti termin zimskog zatvaranja hotela, a kongresni Hotel Lacroma na Babinu kuku od ove će godine raditi cijele godine. I u rovinjskoj Maistri u rujnu očekuju nastavak pozitivna trenda iz glavnog dijela sezone.

"Možemo govoriti o fizičkim pokazateljima koji su 11 posto bolji u odnosu na prethodnu godinu. Najbrojnija skupina gostiju bit će Nijemci, Austrijanci, Talijani, Britanci te Slovenci. Osim gostiju koji će u Maistrinim objektima odsjesti isključivo radi odmora, očekujemo i velik broj poslovnih putovanja. Naime, za rujan je najavljeno nekoliko zanimljivih događanja u destinaciji, među kojima je po broju sudionika najznačajniji Weekend Media Festival", ističu u Maistri.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik